Menu Close

IJsland 2006

Donderdag 31 augustus,

Gisterenavond heb ik toch nog een behoorlijke tijd buitengestaan. Het werd mooi helder, en ik heb genoten van een mooie sterrenhemel. Het noorderlicht was jammer genoeg niet te zien.
Vanmorgen zijn we terug gegaan naar de ijsgrot Ishellir. In 2002 waren we ook hier, maar hadden geen zaklampen bij ons. En een eigenschap van grotten is toch dat het er erg donker is. Ishellir en Surtshellir liggen erg dicht bij elkaar, en Surtshellir is goed te vinden en zelfs met een bord aangegeven. Naar Ishellir hebben we toch een behoorlijke tijd moeten zoeken. Dit keer waren we dus bewapend met zaklampen. Na een half uurtje daalden we dan ook af in de grot. Ondanks de zaklampen werden we al snel door de duisternis opgeslokt. Na ongeveer 50 meter de grot ingelopen te zijn staan we temidden van de vele stalagmieten van ijs. Een werkelijk surealistisch gezicht. Met behulp van een statief, een flitslicht en de zaklampen slaag ik er in enkele foto’s te maken. Allerhande creaties van ijs vullen de bodem van de grot, en ik heb dan ook erg veel moeite om de grot weer te verlaten. Iedere keer wordt ik weer naar de sculpturen toe getrokken.
We zetten koers naar Borgarness via de Kaldidalur. Een mooie maar niet echt spectaculaire route.
Het is al redelijk laat als we aankomen in Borgarness. Helaas is het guesthouse waar we wilden overnachten volgeboekt. We bellen met Tolli, onze IJslandse vriend, en vragen of hij nog een goede overnachtingsplaats in de regio weet. We komen uit op een jeugdherberg Hamar. Omdat Tolli aan het werk is, is het niet mogelijk om hem een bezoek te brengen. We zijn dan ook aangenaam verrast als hij om ongeveer 22:00 uur belt om te vragen of we zin hebben in “late tea”. We zitten al snel in de wagen en rijden in 20 minuten naar Tolli en Katrin. We hebben veel om over te praten, en de avond vliegt dan ook om. Tolli laat nog enkele van zijn mooie IJsland foto’s zien. We krijgen steeds minder zin om terug naar Nederland te gaan. Tolli weet dat ik nogal gek ben van Sigur Ros, en heeft voor mij de live uitzending van Sigur Ros in Reykjavik opgenomen. Als een kind zo blij neem ik de band in ontvangst. Ondertussen is het alweer ver na middernacht, en is het tijd om afscheid te nemen. De komende tijd zal het contact enkel via E-mail gaan plaatsvinden.

Vrijdag 1 september,

Onze laatste dag in IJsland. Overdag rijden we van Borgarnes naar Reykjavik. We stoppen bij een waterval die ons door Tolli is aangewezen, en die hij erg mooi vind. Alleen als wij daar komen is de hoeveelheid water erg weinig. De waterval is dan ook weinig spectaculair. De omgeving is wel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *