Menu Close

IJsland 2006

Dinsdag 15 augustus, Jökulsárlon

De dag begint stralend. Dat is niet wat we verwachten toen we midden in de nacht wakker werden geschud door de storm die aan alle kanten aan onze camper trok en duwde. Om vier uur had ik de wekker laten aflopen in de hoop getuigen te kunnen zijn van een van de top attracties van IJsland, namelijk een zonsopkomst bij het Jökulsárlon. Helaas, het is bewolkt. Als ik later in de ochtend wakker wordt schijnt de zon inmiddels. Het duurt dan ook niet lang voordat ik met mijn camera aan de waterkant sta. Enkele honderden Sternen zijn bezig een maaltje voor zichzelf en hun kroost bij elkaar te sprokkelen. Van grote hoogte duiken ze het water in om met een visje weer naar boven te komen. De jonge Sternen volgen het voorbeeld van de ouderen, maar missen nog de behendigheid hun eigen maaltje te vergaren. Meestal met lege bekjes komen ze weer boven water om braaf op een ijsschots neer te strijken waar ze door een van de ouders worden voorzien van een heerlijk ontbijt. Al vanaf 09:00 uur is het hier een komen en gaan van mensen die een van de mooiste plekjes van IJsland willen zien. De amfibievoertuigen waarmee je een rondvaart over het meer kunt maken maken overuren.
Wij maken een wandeling langs het meer. Na ongeveer een uur komen we bij een stuk waar veel kleine stukken ijs vlak aan de kant liggen. Ook hier heeft moeder natuur gezorgd voor veel afwisseling in vorm en formaat. Voor ieder wat wils zou ik zeggen. Regelmatig breken stukken af die met een plons in het water vallen. Als je hier te dicht bij een jonge Stern komt wordt dat door de oudere niet in dank afgenomen. behendig voeren ze schijnaanvallen uit waarbij ze in scheervlucht vlak over onze hoofden vliegen. Op het eind van onze wandeling hebben we een prachtig uitzicht op de gletsjer. We blijven hier even zitten om de omgeving goed in ons op te nemen alvorens we aan de wandeling terug naar de camper beginnen.
Terug op het parkeer terrein doen we ons te goed aan een lekkere punt taart met koffie. Het is nog steeds druk met bussen, auto’s campers en motoren. Zo te zien is augustus voor IJsland een topmaand.
In de avond maken we nog een korte wandeling over het zwarte strand. Een stormvogel houdt de wacht. Hij houdt ons goed in de gaten, maar zodra ik mijn camera tevoorschijn haal laat hij zich van zijn beste kant zien, en poseert gewillig voor mijn lens. Als hij er uiteindelijk genoeg van heeft, slaat hij zijn vleugels uit, en gaat gewoon een flink stuk verderop zitten. Wij wandelen verder over het strand, totdat we aankomen bij enkele restanten van IJsbergen die het uiteindelijk tot aan zee gered hebben, en hier wachten tot de zee ze verder weg laat smelten. De zee heeft weinig geduld, en met flink geweld slaan de golven tegen de ijsbergen aan. Sommige rollen om, andere houden moedig stand in de branding. Met een flinke klap slaan de golven kapot op de stukken ijs. Het water spat aan alle kanten over de ijsbergen heen. Even is er rust, maar al snel komt er weer een golf.
Wij wachten dit niet allemaal af, en lopen terug naar het Jökulsárlon meer, waar een flinke horde fotografen zich heeft verzameld om gewapend met camera, en soms ook nog met statief de ondergaande zon vast te leggen. Ik voeg me in het rijtje, en stel mijn spullen op. Het licht veranderd met de minuut, en overal klikken de camera’s. Het moment waarop de zon achter de bergen verdwijnt pakken de meeste fotografen hun camera’s in. Binnen een minuut zijn op mezelf een een andere fotograaf alle fotografen verdwenen. Vaak wordt het een paar minuten na zonsondergang nog mooier, maar dit keer niet. De andere fotograaf komt uit Zweden, en toert al zeven weken door IJsland. Hij heeft nog een goed shot nodig van Jökulsárlon, maar hij heeft tot nu toe nog weinig geluk gehad met het weer. Ik vertel hem dat ik morgenvroeg om ongeveer 04:00 uur even opsta om te checken hoe het licht dan is. Hij verwacht hetzelfde te gaan doen. Ik pak mijn spullen in de rugzakken, en wandel terug naar onze camper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *