Menu Close

De Búlantstindur, een vuurtoren en Hlaupgeiri

De Búlantstindur, een piramide vormige berg baadt in het zonlicht. Een mooi plekje om even te stoppen en een fotootje te maken. Een paar oude boten in de verte vormen een mooie voorgrond voor de berg, dus pak ik de rugzak om boten en berg in een plaatje te vereeuwigen.

0938

Een stukje verder zie ik een klein knalgeel oranje vuurtorentje. Omdat het vandaag zo mooi afsteekt tegen het hemelsblauw wil ik daar wel wat dichter bij komen. Ik vind een zandpad dat in de goede richting gaat en sla daar af. Langs wat oude industrie kom ik aan bij een haventje. En op deze plek, zo afgelegen sta ik plots oog in oog met 35 eieren. Ja, dat was ook mijn eerste gedachte. Wie legt hier nu ver van alles 35 eieren neer. Ik heb het idee op een behoorlijk afgelegen deel van IJsland te zijn en vind het toch wel zonde om zo´n gigantisch kunstwerk ergens neer te zetten waar bijna niemand komt.

1022

Vanaf deze haven kan ik de tocht naar de vuurtoren beginnen. De wandeling er naar toe (dwars door velden want een route is er niet) brengt me langs enkele oude bakens, wellicht de voorlopers van de huidige vuurtoren. Verder heb ik vanaf hier prachtige uitzichten op de Bulantindar. Een oude boot, waarvan niet meer over is dan een ruwe vorm opgebouwd uit wit verweerd hout en wat roestige verbindingsstukken maakt voor mij de wandeling helemaal af.

0983

Als ik terug ben bij de 35 eieren zijn enkele toeristen druk bezig ze uit te broeden. Het is een komen en gaan van mensen, zelf complete busladingen worden hier afgezet om de eieren te aanschouwen. Ans heeft ondertussen opgezocht wat het kunstwerk van de 35 eieren inhoud. Het heet Eggin í Gleðivik of The eggs of merry bay, een kunstwerk van Sigurð Guðmundsson. En het zijn er maar 34. Ik houd het zelf voor gezien, en rijd terug naar de hoofdweg. Ik neem een andere route uit het dorpje als het plots allemaal wel erg bekend voor komt. Ik zit in Djúpivogur. Tijd voor een heerlijk soft ijsje in het plaatselijke cafetaria waar we bijna altijd een tussenstop maken met de rondreizen van IJslandtours.

De volgende stop en tevens slaapplek wordt het strand bij Hlaupgeiri. Een pilaar die in de zee staat. Op zich niet zo bijzonder, maar omdat er hier in het Oosten niet echt veel spectaculairs te zien is vormt dit toch een van de hoogtepunten. Als de nacht valt daalt al snel de temperatuur en kruip ik in de camper in mijn slaapzak waar ik even mijn foto´s bekijk en wat tijd doorbreng met Angry Birds, terwijl buiten de golven wild op Hlaupgeiri beuken.

1048

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *