Menu Close

It’s the Journey,

1 augustus

not the destination. Een geniale uitspraak, want begint het avontuur niet met de reis en is de bestemming niet de bonus. Maakt niet uit, de gene die die uitspraak heeft bedacht kan onmogelijk ooit van uit Nederland via Hamburg naar Denemarken gereden zijn. Het slalommen tussen de linker en rechter weghelft is hier tot kunst verheven. En dat allemaal omdat zoals de borden langs de weg het omschrijven de werkers voor mij een nieuwe weg aanleggen. Na zes van deze slalom parkoersen waarbij de maximumsnelheid terug wordt gebracht naar 80 kilometer per uur en anderhalve strook keurig in tweeën is gedeeld zodat ingehaald worden (ik mag vanwege mijn 2,10 meter breedte niet op de inhaalstrook rijden), een hachelijke onderneming is voor mijn medeweggebruikers. Het hoogtepunt van oponthoud, of beter gezegd het dieptepunt is de Elbetunnel in Hamburg. Voor de tunnel staat alles stil. Wellicht heeft het te maken met de vele automobilisten die niet weten of ze hier links rechts of in het midden moeten rijden en derhalve besluiten alle stroken om en om te gebruiken. Eenmaal halverwege de Elbetunnel begint het dan plotseling weer normaal te rijden. Bij het zien van het licht aan het einde van de tunnel flitsen ook bijna meteen de remlichten van mijn voorgangers aan en staan we binnen de kortste keren weer stil. Dit keer vind ik het iets minder erg, want ook onze tegenliggers komen geen meter voorruit. En is gedeelde smart dan geen halve smart?

It’s the journey, not the Destination, moet zijn bedacht door een Deen. Aangekomen op de grensovergang tussen Denemarken en Duitsland breekt de lucht open. Bundels licht als spotlights aan het firmament beginnen het omringende landschap te verlichten. Zodra ik mijn zonnebril moet pakken is het feest natuurlijk compleet. Een bijna strakblauwe lucht, de ondergaande zon en de met koren en klaprozen gevulde velden in een gouden gloed, wiegend op het ritme van de wind.
Synchroon met het zakken van de zon, zakken ook mijn oogleden over mijn pupillen. Nog 230 kilometer naar Hirtshals. Een ontspannen ritje voor morgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *