Menu Close

Seljavallalaug een van IJslands mooiste zwembaden

Voor het hele land wordt veel regen voorspeld. Voor het hele land? Nee, een strook in het zuiden blijft voorzien van zon en een gedeeltelijke blauwe lucht. Wandelen in de regen en of in de regen in de camper zitten heeft niet onze voorkeur. Voorlopig blijven we een stuk aan de zuidkust, al zullen we het weer voor de binnenlanden scherp in de gaten blijven houden. Kerlingarfjöll, Landmannalaugar, Þórsmörk en Snæfell staan allemaal op ons programma. Maar dan moeten de weersomstandigheden dat wel voor ons de moeite waard maken.

Via Selfoss rijden we richting Vík. De kloof Þakgil moet erg mooi zijn, en het weer beloofd daar goed te zijn. Aan de zuidkust is de lucht erg helder. Vanaf de ringweg zijn de Westman Eilanden goed te zien. Goede omstandigheden om eens te gaan kijken naar de nieuwe ferry verbinding met deze eilanden. Het is een omweg van 13 kilometer naar het zuiden en later ook weer terug, maar dat hebben we er graag voor over. Het is tenslotte weer een stukje IJsland dat we nog niet eerder gezien hebben. Het zicht op de eilanden is fantastisch, het havengebouw mooi, de hulpvaardigheid van de twee dames achter de balie bedroevend, en de informatie over wat er op de Westman eilanden te zien is… niets. Blijkbaar komen hier enkel goed voorbereidde mensen. Wat zou het leuk zijn als er in de standaard met foldertjes ook wat informatie over de Westman eilanden zou zitten. In tegendeel, het overgrote deel van de brochures die er staan gaan zelfs over accommodatie op het vaste land. Nu kwamen wij enkel om te kijken, maar wij zijn van nature makkelijk over te halen om af te wijken van onze route. Maar dan moet er natuurlijk wel iets zijn om ons over te halen.

2144

Een van de mooist gelegen zwembaden van IJsland moet haast het zwembad van Seljavallalaug. Een zwembad vastgebouwd tegen een ruwe rotswand. De groene vallei waarin het zwembad is gesitueerd draagt op geheel eigen wijze aan ons zwemplezier. Het water dat bijna net zo groen is als de vallei is heerlijk van temperatuur. Op het diepste punt zal het al snel twee en een halve meter diep zijn zodat je ook vanaf de zijkant veilig in het water kunt springen.

2164

Er is een bijna continue stroom van aankomende en vertrekkende bezoekers, maar geen enkele keer is het er te druk. Het zwembad en het bijbehorende gebouwtje zouden beide een stevige opknapbeurt kunnen gebruiken, maar de vervallen staat past eigenlijk heel goed bij de ambiance waarin het zwembad ligt.

2171

Wat later die avond zoekend naar een slaapplekje voor de nacht komen we uit aan de voet van de Sólheimajökull. Met een beetje geluk strijkt morgen de zon zachtjes over zijn toppen zodat ik hiervan enkele mooie opnamen maken kan.

2204

1 Comment

  1. Gijs van Middelkoop

    Hoi Gerry,

    Inderdaad is het een heerlijk badje. Wel opmerkelijk dat het er zo druk was. Ik was er vorig jaar eind juni, en heb er met Aimée een heerlijk uurtje in het bad rondgedobberd en heb er geen mens gezien. Zo zie je maar hoe dat kan verschillen, waarschijnlijk toeval.
    Veel plezier nog in IJsland, ik zal er dit jaar waarschijnlijk niet zijn, maar ik lees je verhalen met plezier.
    Gijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *